Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
Masa makowa
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
oraz
- lukier: sok z 1/2 cytryny + ok. 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- opcjonalnie: po 50 g orzechów i suszonej żurawiny lub rodzynek
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
- Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Masa makowa
- Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz żurawiną – jeśli ich używamy.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
Formowanie i pieczenie
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
- Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło).
- Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
- Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
- Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.